субота, 2. јун 2012.

Sarmice od blitve sa jagnjetinom i prosom


Ove sarmice su bile otkrovenje, predivne :) Ima ovo "mučenje" i svojih čari, naročito kada se srećem sa namirnicama koje nikad nisam u životu ni probala a kamoli kuvala.





S obzirom da ne mogu koristiti pirinač, junetinu, svinjetinu, teletinu, već samo ćuretinu, jagnjetinu i konjetinu, izbor je pao da umesto pirinča upotrebim proso a od mesa jagnjetinu.
Sarmice se mogu praviti i posne ( proso+dozvoljene semenke),

Potrebno:

18 listova blitve + par listova da pokrije dno posude / 4 veze većih listova
šoljica prosa
300 gr.mlevene jagnjetine
1 glavica luka
limun
lovorov list

1/2 l tomatina
1 k. k. žutog šećera
prstohvat sušenog bosiljka
paradajz u prahu (ima u Veru, koristim ga umesto aleve paprike)


Priprema:

Proso sipati u cediljku i pod mlazom vode dobro oprati. Na jednu šoljicu (don kafa) prosa staviti 3 šoljice vode. Vodu staviti da provri, posoliti i dodati 1 kašiku maslinovog ulja. Kada provri, ubaciti proso i kuvati na laganoj vatri oko 20 min, vodite računa o količini vode. Skloniti sa strane.

Luk iseckati, propržiti dok ne postane staklast, dodati mleveno meso i dinstati 10-ak minuta, dodati so, biber, 1 k.k, mlevenog sušenog paradajza, lovorov list. Skloniti sa vatre pa unutra dodati narendanu koricu od 1 limuna. Dodati proso i sve lepo ujednačiti.

Blitvu oprati i blanširati par sekundi u ključaloj vodi, pa je odmah prebaciti u ledenu vodu (ja sam to radila list po list) i redjati na ubrus ili čistu krpu da se ocede. Ostaviti 2-3 lista za dno posude.





Svakom listu iseći koren, staviti kašiku fila i lepo oblikovati sarmicu. Utrošiti celu količinu. U keramičku posudu  u kojoj će se sarmice peći staviti malo maslinovog ulja i poredjati par listova blitve. Poredjati sarmice izmedju kojih možete staviti jedan iseckan paradajz. Preliti ih paradajz sosom u koji ste dodali malo žutog šećera i prstohvat sušenog bosiljka (nisam imala sveži). Posudu pokriti folijom i kuvati  u rerni oko 30 min. na 180C.

Poslužiti uz kiselo mleko (neutralna namirnica)