петак, 15. јун 2012.

Bolonjeze musaka sa tikvicama




Ideja za ovu musaku potekla je sa ovog odličnog bloga ISTINE I LAŽI O HRANI  . Toliko se puno toga može saznati iz Anitih članaka  a na nama je šta će ko od svega toga prihvatiti i šta primeniti u svojoj ishrani. 
Kao ideju za dobar rućak spomenula je bolonjeze lazanju sa tikvicama. Odlična ideja koju sam naravno odmah posle par dana sprovela u delo :) Hvala Anita :)

Potrebno za 2 osobe:

2 tikvice srednje veličine
150 gr. mlevenog dozvoljenog mesa (jagnjetina, konjsko meso)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
400 gr. svežeg paradajza ili 2 konzerve paradajz pelata
100 ml soka od paradajza
60 gr. prosa (skuvati)
dozvoljeni začini: morska so, biber, origano, bosiljak




Tikvice oljuštiti i iseći na tanke ploške, posoliti i ostaviti sa strane da puste vodu.
Proso skuvati.
Na malo maslinovog ulja izdinstati luk, dodati sitno seckanu šargarepu, dinstati zajedno oko 10 min. Za to vreme blanširati paradajz (na kratko potopiti u ključalu vodu a potom odmah ubaciti u hladnu. Oljuštiti ga i sitno iseckati.). Mleveno meso dodati u luk, kratko prodinstati, pa na kraju ubaciti  seckani paradajz i sok od paradajza , 200 ml. vode i pustiti da na laganoj vatri krčka dok se sos lepo ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati kuvani proso (ne mora). Začiniti.
Tikvice ocediti od vode i uvaljati u raženo brašno (višak odstraniti). Vatrostalnu ili keramičku posudu malo pouljiti, staviti malo sosa pa preko njega tikvice,  ponovo sos i ređati dok se sve ne utroši. Rernu uključiti na 200C. Musaku prekriti folijom i staviti da se zapeče oko 30 min. Izvaditi iz rerne, skloniti foliju i posuti rendanim (dozvoljenim) sirom pa vratiti u rernu da se zapeče oko 10-ak min. Lepo je i toplo i hladno.



Posluženo uz galete od raži koje zamenjuju hleb.