Ovaj namaz me je veoma podsetio na kikriki puter, pa sam ga iz tog razloga i prozvala puter od slanutka. Podjednako kaloračin ali i izuzetno zdrav ukoliko se koristi u razumnoj meri ;) U kombinaciji sa toplim Raženim galetama idealan doručak koji će nam dati pozitivnu energiju duže vreme.
Potrebno:
Za tahini:
100 gr susama
3 kašike maslinovog ulja
zatim:
150 gr. pećenih lebleblija
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Susam na laganoj vatri ispeći vodeči računa da ostane svetle boje. Ohladiti.
U teglu ubaciti hladan susam i dodati 3 kašike maslinovg ulja. Izmiksati štampnim mikserom da se dobije čista gusta masa.
Pečene leblebije samleti u prah, dodati maslinovo ulje i umutiti pire. Stalno muteći dodavati tahini da se dobije ujednačena masa. Sipati u teglicu i čuvati u frižideru.
Odličan doručak.
Ražene galete:
10 kašika raženog brašna
2 kašike maslinovog ulja
1/2 k.k praška za pecivo
250 ml. vode
Sjedinti sastojke, uzimati po jednu supenu kašiku testa, formirati izmedju vlažnih dlanova kuglicu, staviti u zagrejan aparat za galete, i peći oko 5 min.