Šta da vam kažem, jutro je postalo moj omiljeni deo dana a doručak se jedva čeka. Nekad je sve bilo obrnuto. Mogla sam doručkovati tek u podne a večerati u kasne sate uz televizor. Hrono ishrana je unela u moj život disciplinu i verujte da bih se danas osećala pomalo izgubljeno kada bih sa njom prekinula. Jeste, sve je to pomalo naporno kao peći hleb i voditi računa o satnici za obroke. Ali kad se sve uzme u obzir naš organizam nam za sve to ipak kaže hvala. Ne preterivati podvlačim opet u konzumiranju mesa jer ipak, barem mi u gradu nismo sigurni kakvog je meso kvaliteta. Ponekad dati sebi malo više oduška kao ja u ovom mom omiljenom doručku.
Hrono kajzerice sa humusom
Ovo je kombinacija brašna koja mi posle dugog lutanja najviše odgovara. Kajzerice nisu teške, vlažne već podsećaju na pravi hleb. Dodavala sam brašno od semenki (kombinacija lana, susama i suncokreta), ali mi one nisu prijale
Hrono kajzerice / za 20 komada
3 šoljice (doncafe) raženog brašna
3 šoljice ječemnog brašna
3 šoljice speltinog brašna
5 kašika maslinovog ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo
4 šolje kisele vode (može i obična)
1 kašičica kalijumove soli
Sve sastojke izmešati prvo kašikom pa vrlo kratko rukom da se lepo povežu sastojci. Od mase uzimati punu supenu kašiku pa malo nakvašenim dlanovima formirati kuglicu koju ćete staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu na 220 C, staviti na dno rerne posudicu sa vodom, pa kada se zagreje staviti kajzerice da se peku. Smanjiti temperaturu na 180C i peći 25 minuta. Izvaditi iz rerne, prohladiti.
Ja uvek pravim veću količinu da budem mirna neko vreme. Pakujem po tri komada u kesice i pravac u zamrzivač. Pred spavanje vadim nove za ujutro.
Humus:
Moj omiljeni namaz, prosto ga obožavam i mogla bih ga jesti svaki dan. Izuzetno je zdrav i pun je fitoestrogena i proteina. I humus pravim u većoj količini i ostavljam u zamrzivač pa vadim po potrebi.
800 gr. lebleblija
1 manja teglica tahinijia
limun po ukusu
beli luk (ja ga ne stavljam)
Leblebije dan ranije potopiti u vodi. Oprati, procediti, naliti hladnom vodom i pustiti da provri. Ponovo procediti, naliti vodom i pustiti da se kuva (u proseku 2 sata). Pustiti da se prohladi, procediti, ostaviti litar tečnosti za strane.Preostalu kuvanu leblebliju umutiti štapnim mikserom u pire postepeno dodavajući vodu u kojoj se kuvala, dodati tahini, so, limunov sok i beli luk . Gustinu odredite sami.
Serviranje:
Ja imam pica pekač i svoje kajzerice uvek malo zgrejem. Na tople namazati humus, staviti komadič paradajza i rukole pa uživati uz malo suhomesnatog.
Predlozi za namaze:
Namaz od tunjevine
2 konzerve
tunjevine
Mali paketic
maslaca (oko 30 gr)
Umutiti štapnim mikserom.
Namaz od sira i susama
400 gr. mladog
sira
100 gr. pečenog
susama
Izmešati, mazati
na hleb uz dodatak suhomesnatog i salate
Prijatno!