четвртак, 31. мај 2012.

Ovseni hleb & namaz od maslina i oraha


Najveći problem u celoj ovoj priči  je šta jesti za doručak ili večeru.





Problem br. 1 bio je naravno njegovo veličanstvo HLEB. Dozvoljen ječmeni, ovseni, raženi ali bez kvasca i bez dodatka pšeničnog.





Lep je dok je topao.

Potrebno:

300 gr. ovsenog brašna
1 kašika maslinovog ulja
domaći kvasac (3 kašike ovsenog brašna zamutiti u 150ml vode - da bude malo gušće nego za palačinke, pa ostaviti pokriveno 24 sata na sobnoj temperaturi)
1/2 kafene kašičice kalijumove soli



Zamesiti testo od navedenih sastojaka i pustiti da odmori na toplom 2 -3 sata.




Rernu zagrejati na 200 C i unutra staviti manju šerpicu sa vodom. Pleh podmazati i posuti brašnom pa staviti formirani hleb koji ste malo nauljili i posuli suncokretovim semenkama.  Staviti plehčić sa hlebom u rernu i peći oko 45 min.
 
 
 

Priznaćete da obećava ovako  na izgled. Doduše i pojeo se :)  ali sam se jako obradovala kada sam u biošpajzu pronašla hleb po našoj meri : ovseno brašno, voda i morska so.
Dakle, jedna briga manje, što ne znači da više neću mesiti, ipak domaće je domaće.


NAMAZ OD MASLINA I ORAHA

Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% ukupnih masti čini oleinska kiselina, za koju se pokazalo da smanjuje nivo  holesterola. Zahvaljujući stabilnosti mononezasićenih masnih kiselina, masline imaju zaštitno delovanje na ćelije posebno u kombinaciji sa vitaminom E. 
Potrebno:
100 gr. zelenih maslina bez koštica
100 gr. crnih maslina bez koštica
100 gr. oraha
2-3 lista seckanog sremuša (2 češnja belog luka)
100 gr. oraha
1 kašika vode
kašičica limunovog soka (ne mora)
po potrebi malo prezli ( prepeći dozvoljeni hleb i samleti u seckalici)
morska so po potrebi (ja nisam solila jer su masline slane)




Priprema:

Sve sastojke izmiksati u blenderu i odložiti u frižider.

Poslužiti uz čaj.



понедељак, 28. мај 2012.

O intoleranciji


Da krenem sa pisanjem novog bloga odlučila sam se  nakon što sam svojoj ćerki radila test na intoleranciju hrane. Mislim da će dobro doći svakome ko je,ili, koji će tek biti na ovom specifičnom režimu ishrane gde se eliminišu na odredjeno vreme namirnice koje su štetne po organizam.. Preživećemo :) , nadam se,  i uz vašu pomoć, sugestije  i proverene recepte ukoliko ste prošli ovaj tretman ishrane. Svaki je organizam priča za sebe ali u većini slučajeva postoji alergija na pšenicu, jaja, mleko, odredjene vrste mesa itd. Koga zanima može pročitati više u tekstu koji sledi



O INTOLERANCIJI


"Hrana je gorivo koje pokreće ljudski organizam. Ona je neophodna za rast, razvoj, izgradnju i, ako se pravilno hranimo – za dobro zdravlje. Pravilna ishrana znači i to da se hranimo na odgovarajući način, primereno polu, starosti, dnevnim aktivnostima i zdravstvenom stanju. Međutim, danas nije lako odoleti novim ukusima, brzim obrocima koji štede vreme, kao i sveukupnom životnom stilu koji se ogleda i u ishrani, a koji u korak prati ubrzane tokove civilizacije. 
Da li znamo šta se događa u našem organizmu kada jedemo uobičajenu hranu, pa čak i kada konzumiramo namirnice koje su hranljive i visokog kvaliteta? Da li smo, s druge strane, sigurni kako se uzgajaju biljke i životinje, koliko pesticida ili lekova je iskorišćeno da bi neka namirnica, koja do skoro nije bila dostupna u podneblju u kojem živimo, bila na trpezi u svako doba i u izobilju? Zašto neke namirnice, koje su nutritivno veoma vredne, ugrožavaju imunološki sistem? Neke odgovore znamo, nešto pretpostavljamo, ali prava istina stupa na videlo tek kada disbalans kojem je naš organizam konstantno izložen, proizvede zabrinjavajuće simptome kojima nam telo daje signale da mu nisu baš sve namirnice po volji.

ALERGIJA ILI INTOLERANCIJA NA HRANU?

Ako se često žalite na neke od problema kao što su glavobolja, vrtoglavica, suv kašalj, nadutost, grčevi u stomaku, mučnina ili imate druge probleme sa varenjem, ako često patite od ekcema, dermatitisa ili sličnih problema sa kožom, a ništa od prepisanih lekova vam nije pomoglo, pokušajte da problem rešite na drugačiji način – putem ishrane. Naučna istraživanja su potvrdila da se kod veoma visokog procenta hroničnih bolesnika - preko sedamdeset posto, nakon što po uputstvima svog lekara i nutricioniste promene način ishrane, zdravstveno stanje bitno poboljša.

Epidemiološke studije pokazuju da se sve više ljudi na svetu suočava sa problemom hiperosetljivosti na hranu. Evropska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju klasifikovala je svaku reakciju organizma na hranu kao hiperosetljivost, pri čemu se sve netoksične reakcije na hranu dele na alergije i intolerancije. Naime, kada su u pitanju dobro poznate alergije na hranu (npr. jagode, orasi, kikiriki, školjke, morski plodovi), radi se o prejakom imunološkom odgovoru organizma, uzrokovanom interakcijom proteinske komponente iz hrane i imunološkog sistema. U slučaju prave alergije na hranu, prisutna su tzv. “brza” IgE antitela. Međutim, ako imunološka reakcija izostane, tada govorimo o nealergijskoj preosetljivosti na hranu, piće ili aditive u hrani čiji je uzrok nedostatak nekog specifičnog enzima (npr. laktaza) koji je potreban za varenje ili, pak, kao patološka reakcija na neke prirodne sastojke u namirnici. Često problem predstavljaju veštački aditivi, boje, konzervansi, emulgatori, poboljšivači ukusa...
Iako je nealergijsku preosetljivost – intoleranciju, relativno teško otkriti, jer u njoj učestvuju tzv. “spora” IgG antitela, danas su dostupni dijagnostički testovi koji će pokazati koje namirnice možete konzumirati bez negativnog uticaja na zdravlje, a koje bi trebalo da izbegavate.

KOJE NAMIRNICE NAJČEŠĆE SMETAJU?
Najpoznatija intolerancija je ona uzrokovana nedostatkom laktaze, koja onemogućava varenje laktoze u mleku ili drugim mlečnim proizvodima. Kod celijakije se radi o intoleranciji glutena, a rezultat je oštećenje resica tankog creva, što smanjuje sposobnost apsorpcije vode i hrane.
Kada je u pitanju prirodni sastojak hrane koji izaziva probleme, najčešći je salicilat koji se nalazi u jagodama, jabukama, agrumima, paradajzu i vinu. Drugi čest sastojak koji može predstavljati okidač su amini koji se nalaze u čokoladi, siru, bananama, avokadu... Čak i količina i kombinacija namirnica koja daje reakciju, nije uvek ista, pa je zato i interesantno to što testovi intolerancije na hranu kao rezultat daju spisak namirnica, a ne jednu ili dve, kao što je slučaj kod alergija.

ŠTA KADA DOBIJETE REZULTATE TESTA?

Rezultat testa intolerancije na hranu koji se dobije vađenjem krvi, najčešće je gotov za 7 dana. Rezultati testa svrstavaju namirnice u različite kategorije formirane u zavisnosti od stepena intolerancije. U nekim laboratorijama testovi se rade i na više od 100 namirnica, a najčešće se kao rezultat testa dobija preosetljivost na kravlje mleko, jaja, badem, ječam, pšenicu, pirinač, raž, soju, kvasac, kikiriki.

LEČENJE DIJETOM

Lečenje se sprovodi u nekoliko faza, svaka u trajanju od po 4-6 nedelja.
Na početku se primenjuje dijeta, izmenjen način ishrane, koja podrazumeva izbacivanje svih namirnica kod kojih je utvrđen bilo koji stepen intolerancije. Nakon ove, najčešće četvoronedeljne faze preporučuje se trajno izbegavanje samo onih namirnica koje su pokazale veoma visok stepen intolerancije i nakon čega se pokazalo vidno poboljšanje. Jedna od uobičajenih nuspojava promene načina ishrane je učestalo mokrenje, pre svega zato što bubrezi konačno mogu u potpunosti da eliminišu višak tečnosti iz organizma, a osim toga, poboljšava se metabolizam, što rezultuje i smanjivanjem otoka i telesne mase.
Glavni dobitak ovakvog načina lečenja je što, nakon što se organizam oslobodi štetnih imunokompleksa, imunološki sistem postaje snažniji i spremniji da se odupre kako uobičajenim pretnjama kao što su virusi i stres, tako i opasnim mutacijama ćelija koje mogu dovesti do malignih oboljenja. Više od polovine pacijenata prvo poboljšanje oseća već nakon mesec dana.

OPREZ, SAVETUJTE SE SA LEKAROM

Kao i kod svih novina u medicini - tradicionalnoj ili alternativnoj - i ovde je neophodno biti obazriv. Postoji opravdana bojazan od strane sturčnjaka, da se ukidanjem pojedinih grupa hrane organizmu može uskratiti više nego što je u skladu sa njegovim potrebama, pa je u tom slučaju korist manja od potencijalne štete.
Prilikom sprovođenja ovakvog načina lečenja, veoma važno voditi računa o zdravstvenom stanju pacijenta, načinu života, telesnoj masi, naslednim bolestima, pa čak i zanimanju, jer organizmu mora biti zagarantovan svakodnevni dotok energije iz hrane, a ako je u pitanju izbacivanje vrlo velikog broja namirnica, može doći i do nekih novih, neočekivanih posledica po zdravlje, zato što neki nutrijenti moraju da se unose svakodnevno, s obzirom na to da u organizmu ne postoje njihove rezerve. Zato je vrlo bitna i konsultacija sa lekarom i nutricionistom koji će napraviti plan ishrane kako bi sve hranljive materije – belančevine, masti, ugljeni hidrati, kao i vitamini, minerali i oligoelementi, bili zastupljeni u dovoljnoj meri.

Verovali ili ne, rezultati studija u kojima je analizirana krv uzeta iz pupčane vrpce,
pokazuju da aktivacija i razvoj intolerancije nastaju dok smo još u materici, a pojačavaju se tokom detinjstva, dok sazrevaju organi za varenje i razvija imunitet." - Kuhinjica

naš test je pokazao sledeće

ŽITARICE  
                                     
Ječam
Heljda
Kinoa
Kukuruz
Ovas
 Pirinač
Raž
Proso
Mleko, puter, krem sir
Jaja
Pšenica (belo brašno)
Beli šećer
Kvasac
  
 
 MESO
Junetina
Piletina
Svinjetina
Ćuretina
Teletina
Jagnjetina
Konjetina


          POVRĆE

Cvekla
Prokelj
Karfiol
Plavi patlidžan
Zelena salata
Praziluk
Rotkvica
Spanać
Kelj
Crne masline
Zelene masline
Celer
Beli luk
Crni luk
Krompir
Paradajz
Keleraba
Blitva
Brokoli
Šargarepa
Krastavac
Kupus
Paprika
Bundeva
Raštan
Tikvice
Pečurke



VOĆE
Jabuka
Banana
Trešnje
Brusnica
Grejpfrut
Pomoranžda
Kruška 
Višnja
Urma
Kajsija
Kupine
Kokos
Lubenica
Dinja
Suvo grožđe
Ananas
Maline
Kivi 
Avokado
Borovnica
Grožđe
Smokva
Limun
Breskva
Šljiva
Jagode


MLEČNI  PROIZVODI
                       
Mladi kravlji sir
Punomasni sir
Kiselo mleko
Jogurt
Kozije mleko


ULJARICE                   

Badem
Brazilski orah
Lešnik
Kikiriki
Orah
Lan
Pistaći
Indijski orah
Susam
Mak
Suncokret
Bundeva
                                               
                                          
MAHUNARKE
                    RIBA                       
Azuki
Leblebije
Pasulj šareni
Pasulj beli
Pasulj crveni
Grašak
Sočivo
Soja
Boranija
Lignje
Losos
     Tunjevina
Oslić
Pastrmka
Sardine
Skuša
Som
Šaran
Škampi
  
  ZAČINI
Bosiljak
Lovor
Kim
Ruzmarin
Cimet
Kari
Mirođija
Đumbir
Kokos
Ren
Senf
Peršun
Biber
So
Morska so
Origano
Vanila
Sirće


                                                ZASLAĐIVAČI
Malteks (ječmeni slad)
Med
Žuti (trščani) šećer
Fruktoza
                                                   
                                                              
                                                                   NAPITCI                                  
Žestoka pića
Gazirani sokovi
Kakao
Crno vino
Čaj  crni
    Nana
Kamilica
Pivo
Voda gazirana
Kafa
Belo vino
Čaj zeleni
Majčina dušica
Žalfija
 
    OSTALO  
Čokolada
Aditivi
Želatin
Kofein
   Nikotin
Duvanski dim  
Gluten
Kućna prašina
Buđ
Grinje
Životinjska dlaka
Perje
Polen
Candida


U POTPUNOSTI IZBACITI IZ ISHRANE
DOZVOLJENA UPOTREBA DO DVA PUTA NEDELJNO
NEUTRALNE NAMIRNICE
IDEALNE  NAMIRNICE