недеља, 24. јун 2012.

Prebranac sa lignjama

Jedan lep ručak



Potrebno za dve osobe:

300 gr. pasulja prebranca (dozvoljen beli i crveni)
2 glavice luka
2 paradajza
200 gr. očišćenih lignji
100 ml mleka
šaka kuvanog slanutka (lebleblije)
morska so, biber, lorvorov list

Priprema:

Pasulj ostaviti preko noći da se natapa u vodi, lebleblije takodje. Ujutru ih procediti i staviti da se zajedno kuvaju.. Baciti prvu vodu, naliti novom, dodati lovorov list i staviti ponovo da se kuvaju.
Za to vreme izdinstati dve glavice luka isećene na rebarca. Posoliti, pobiberiti (aleva paprika nije dozvoljena)
Očićenje lignje preliti sa 100 ml mleka i ostaviti 1 sat da odstoje prekrivene alu folijom.
Keramičku ili vatrostalnu posudu malo podmazati i staviti polovinu procedjenog pasulja i lebleblija pa preko njega  red dinstanog luka i na kolutove isečen sirovi paradajz pa ponovo pasulj i leblebije.. Preliti sa začinjenom čorbicom od kuvanog pasulja tek toliko da ogrezne i staviti u rernu da se zapeče oko 30 min na 220 C.




Lignje ocediti od mleka i peći na grilu dok ne dobiju lepu boju, 3-5 min. 

Preliv:

1 kašika maslinovog ulja
1/2 soka od limuna
prstohvat mešavine začina (origano, ruzmarin i bosiljak) ili po ukusu


Servirati prebranac uz lignje sa prelivom i galetom od raženog hleba (galete koristim umesto hleba)..



понедељак, 18. јун 2012.

Puter od slanutka


Ovaj namaz me je veoma podsetio na kikriki puter, pa sam ga iz tog razloga i prozvala puter od slanutka. Podjednako kaloračin ali i izuzetno zdrav ukoliko se koristi u razumnoj meri ;)  U kombinaciji sa toplim Raženim galetama idealan doručak koji će nam dati pozitivnu energiju duže vreme.




Potrebno:

Za tahini:
100 gr susama
3 kašike maslinovog ulja

zatim:

150 gr. pećenih lebleblija
2 kašike maslinovog ulja






Priprema:

Susam na laganoj vatri ispeći vodeči računa da ostane svetle boje. Ohladiti.
U teglu ubaciti hladan susam i dodati 3 kašike maslinovg ulja. Izmiksati štampnim mikserom da se dobije čista gusta masa.

Pečene leblebije samleti u prah, dodati maslinovo ulje i umutiti pire. Stalno muteći dodavati tahini da se dobije ujednačena masa. Sipati u teglicu i čuvati u frižideru.

Odličan doručak.




Ražene galete:

10 kašika raženog brašna
2 kašike maslinovog ulja
1/2 k.k praška za pecivo
250 ml. vode

Sjedinti sastojke, uzimati po jednu supenu kašiku testa, formirati izmedju vlažnih dlanova kuglicu, staviti u zagrejan aparat za galete,  i peći oko 5 min. 


недеља, 17. јун 2012.

Galete od raženog i ovsenog brašna


Ove galete koristimo umesto hleba. Odlične su :) Jeste zamorno peći ih jer ide malo sporije, barem na mom aparatu, ali se isplati. Vrlo su ukusni .




Galete pravim ili od mešavine ovsenog i raženog ili čisto raženog. 

Ražene galete:

10 kašika raženog brašna
10 kašiks ovsenog brašna
prstohvat krupne morske soli
1 k.k praška za pecivo ili sode bikarbone
3 kašike maslinovog ulja
može se dodati i šaka sirovih semenki suncokreta
500 ml vode




Zamesiti sve sastojke i peći. Dlanove malo navlažiti vodom, kašikom uzeti testo i dlanovima formirati kuglicu. spljeskati je i staviti da se peče. Testo se može i više razrediti, gušće nego za palačinke i kutlačom sipati u aparat. Onda izgledaju ovako (ovo je kombinacija od raži i ovsa).








петак, 15. јун 2012.

Bolonjeze musaka sa tikvicama




Ideja za ovu musaku potekla je sa ovog odličnog bloga ISTINE I LAŽI O HRANI  . Toliko se puno toga može saznati iz Anitih članaka  a na nama je šta će ko od svega toga prihvatiti i šta primeniti u svojoj ishrani. 
Kao ideju za dobar rućak spomenula je bolonjeze lazanju sa tikvicama. Odlična ideja koju sam naravno odmah posle par dana sprovela u delo :) Hvala Anita :)

Potrebno za 2 osobe:

2 tikvice srednje veličine
150 gr. mlevenog dozvoljenog mesa (jagnjetina, konjsko meso)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
400 gr. svežeg paradajza ili 2 konzerve paradajz pelata
100 ml soka od paradajza
60 gr. prosa (skuvati)
dozvoljeni začini: morska so, biber, origano, bosiljak




Tikvice oljuštiti i iseći na tanke ploške, posoliti i ostaviti sa strane da puste vodu.
Proso skuvati.
Na malo maslinovog ulja izdinstati luk, dodati sitno seckanu šargarepu, dinstati zajedno oko 10 min. Za to vreme blanširati paradajz (na kratko potopiti u ključalu vodu a potom odmah ubaciti u hladnu. Oljuštiti ga i sitno iseckati.). Mleveno meso dodati u luk, kratko prodinstati, pa na kraju ubaciti  seckani paradajz i sok od paradajza , 200 ml. vode i pustiti da na laganoj vatri krčka dok se sos lepo ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati kuvani proso (ne mora). Začiniti.
Tikvice ocediti od vode i uvaljati u raženo brašno (višak odstraniti). Vatrostalnu ili keramičku posudu malo pouljiti, staviti malo sosa pa preko njega tikvice,  ponovo sos i ređati dok se sve ne utroši. Rernu uključiti na 200C. Musaku prekriti folijom i staviti da se zapeče oko 30 min. Izvaditi iz rerne, skloniti foliju i posuti rendanim (dozvoljenim) sirom pa vratiti u rernu da se zapeče oko 10-ak min. Lepo je i toplo i hladno.



Posluženo uz galete od raži koje zamenjuju hleb.


уторак, 12. јун 2012.

Krem čorbica od šargarepe i praziluka


S obzirom da ne mogu koristiti nikakvu testeninu, jer ne postoje čisto ovsene, ječmene ili ražene, ove čorbice mi prosto dodju kao spasenje.




Potrebno:

200 gr praziluka
5 šargarepi srednje veličine
1 crni luk
1 manja tikvica
kalijumova so / po ukusu
biber
malo limunovog soka

Priprema:

Praziluk, šargarepu i tikvicu  iseckati , luk očistiti, prepoloviti pa staviti na plotnu da se zapeče. Ubaciti sve u šerpu, dodati kalijumovu so, biber i naliti vodom. Kuvati na laganoj vatri oko 45 min. Štapnim mikserom umutiti povrće u supi . Pri serviranju, dodati malo limunovog soka i prepečene kockice dozvoljenog hleba.






среда, 06. јун 2012.

Čajni kolutići od raži i ovsa sa maslinama


Slani keks i to u kombinaciji koja nam je dozvoljena, pronaći pa čak i na netu... e to je zaista bila avantura.
Pomislih  na kraju da ću otići do prvog biošpjza i naći ono što mi odgovara. Medjutim mahom su to keksići od integralnog brašna, ili uz obavezan dodatak pšeničnog uz dodatke semenki poput susama i lana (zabranjen).


Goca sa bloga Kuhinjske priče mi je poslala link za ove divne pločice ali mi u njih ide previše maslinovog ulja.

Ovi čajni keksići su odličnog ukusa i fino hrskavi.


Potrebno:
10 kašika ovsenog brašna
10 kašika raženog brašna
70 gr. zelenih maslina
dve šake krupnije mlevenih oraha
2 kašike sirovog  susama
100 ml. ulja
1 prašak za pecivo
voda koja se dodaje malo po malo da bi se dobilo glatko testo
morska so (ja je nisam dodavala jer su masline slane)



Priprema:

Očišćene masline i orahe samleti u seckalici. Pomešati brašno od prosa i ražano brašno, dodati prašak za pecivo. Dodati samlevene masline i orahe, ulje i polako mesiti. Dodavati po malo vode, kašiku po kašiku dok se ne dobije testo pogodno da oblikuje. Formirati loptu od testa, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na 3 sata.

Uključiti rernu na 180 C.
Izvaditi testo iz frižidera. Pobrašniti dozvoljenim brašnom radnu površinu, istresti testo i lagana rukama oblikovati i rastanjiti testo (oklagijom nisam uspela jer se testo kidalo). Modlicom vaditi pogačice pa sa najmanjom modlicom vaditi krugove formirajući kolutić. Keks se može napraviti i u obliku pereca. Keksiće peći oko 25 min na 180 C. Prohladiti i ostaviti u odgovarajuću posudu (limenu od keksa).








уторак, 05. јун 2012.

Kinoa kao prilog ili salata


Kinoa je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica koja sadrži proteine koji se lakše vare od proteina iz mesa i jaja.Kinoa sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina,dok ostale žitarice sadrže najviše tri.Kinoa je bogata dobrim nezasićenim mastima,a sadrzi manje ugljenih hidrata nego većina ostalih žitarica.Odličan je izvor gvožđa i ostalih minerala.

Dakle, vredi svaku paru koja se na nju potroši, s obzirom na njenu cenu. Božanstvenog mirisa i pri samom kuvanju a ukus... ovaj prilog ili salatu morate isprobati :)




Potrebno:

1 šolja od kafe kinoe
3 šolje vode
1/2 k.k. morske soli
1 kašika maslinovog ulja
4 iseckane crne masline
1 iseckan paradajz (bez semenki)
1 kafena kašičica limunovog soka
parmezan ili feta (dozvoljen punomasni sir)
so, mleveni biber, 
4 lista sremuša (2 češnja belog luka)




Priprema:

Vodu sa morskom soli pustiti da provri pa dodati kinou, smanjiti vatru i pustiti da vri 10 min. Procediti i staviti u činiju. Preliti je maslinovim uljem, dodati usitnjene masline, iseckan paradajz, iseckane listove sremuša, malo posoliti, pobiberiti, poprskati limunovim sokom. Blago promešati.Odozgo posuti rendanom fetom

Posluženo uz pečenog šarana i salatu od krastavca sa kiselim mlekom..

Par kašika ovsenog brašna pomešati sa 1 k.k. mlevenog sušenog paradajza, dodati ruzmarin, promešati. Svaku šniclu šarana uvaljati u smesu i pržiti na maslinovom ulju , ocediti na papiru za pečenje.

 




понедељак, 04. јун 2012.

Pašteta od sardina


Odlična pašteta :)




Potrebno:

2 konzerve Eva sardina sa limunom
1/2 k.k. suvog bosiljka
prstohvat suvog ruzmarina
1 kašika maslaca

Priprema:

Sardine ocediti od viška ulja, staviti u blender, dodati razmekšali maslac i začine. Dobro izmiksati da se pretvori u lepu glatku masu. Naknadno možete dodati i par kapi limuna. Držati u frižideru.




Poslužiti uz čaj i par maslina.


субота, 02. јун 2012.

Sarmice od blitve sa jagnjetinom i prosom


Ove sarmice su bile otkrovenje, predivne :) Ima ovo "mučenje" i svojih čari, naročito kada se srećem sa namirnicama koje nikad nisam u životu ni probala a kamoli kuvala.





S obzirom da ne mogu koristiti pirinač, junetinu, svinjetinu, teletinu, već samo ćuretinu, jagnjetinu i konjetinu, izbor je pao da umesto pirinča upotrebim proso a od mesa jagnjetinu.
Sarmice se mogu praviti i posne ( proso+dozvoljene semenke),

Potrebno:

18 listova blitve + par listova da pokrije dno posude / 4 veze većih listova
šoljica prosa
300 gr.mlevene jagnjetine
1 glavica luka
limun
lovorov list

1/2 l tomatina
1 k. k. žutog šećera
prstohvat sušenog bosiljka
paradajz u prahu (ima u Veru, koristim ga umesto aleve paprike)


Priprema:

Proso sipati u cediljku i pod mlazom vode dobro oprati. Na jednu šoljicu (don kafa) prosa staviti 3 šoljice vode. Vodu staviti da provri, posoliti i dodati 1 kašiku maslinovog ulja. Kada provri, ubaciti proso i kuvati na laganoj vatri oko 20 min, vodite računa o količini vode. Skloniti sa strane.

Luk iseckati, propržiti dok ne postane staklast, dodati mleveno meso i dinstati 10-ak minuta, dodati so, biber, 1 k.k, mlevenog sušenog paradajza, lovorov list. Skloniti sa vatre pa unutra dodati narendanu koricu od 1 limuna. Dodati proso i sve lepo ujednačiti.

Blitvu oprati i blanširati par sekundi u ključaloj vodi, pa je odmah prebaciti u ledenu vodu (ja sam to radila list po list) i redjati na ubrus ili čistu krpu da se ocede. Ostaviti 2-3 lista za dno posude.





Svakom listu iseći koren, staviti kašiku fila i lepo oblikovati sarmicu. Utrošiti celu količinu. U keramičku posudu  u kojoj će se sarmice peći staviti malo maslinovog ulja i poredjati par listova blitve. Poredjati sarmice izmedju kojih možete staviti jedan iseckan paradajz. Preliti ih paradajz sosom u koji ste dodali malo žutog šećera i prstohvat sušenog bosiljka (nisam imala sveži). Posudu pokriti folijom i kuvati  u rerni oko 30 min. na 180C.

Poslužiti uz kiselo mleko (neutralna namirnica)